Ter voorbereiding van een reis naar het buitenland gedurende de winter voor bijvoorbeeld een wintersport of zakenreis is het belangrijk te weten wat de regels zijn met betrekking tot het gebruik van sneeuwkettingen en winterbanden. Op deze pagina hebben wij een overzicht gemaakt die u moet helpen een beter beeld te krijgen over de verplichtingen met betrekking tot het gebruik van sneeuwkettingen en winterbanden. Op Sneeuwkettingen4U hebben wij een groot aanbod aan sneeuwkettingen voor het veilig reizen in het buitenland. Bij veel landen is het gebruik van winterbanden en het hebben van sneeuwkettingen verplicht. Ons advies is dan ook deze pagina goed door te nemen voordat u op reis gaat. 

Hoe weet je waar sneeuwkettingen verplicht zijn?
In sommige landen zijn sneeuwkettingen verplicht, dit wordt door middel van borden aangegeven. Landen waarbij sneeuwkettingen verplicht zijn zijn o.a. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Frankrijk en Noorwegen. Als u van plan bent om de sneeuwkettingen voor het eerst zelf te monteren dan kan het zeker geen kwaad om dit een keer te oefenen.

Hoe hard mag je rijden met sneeuwkettingen?
Als u rijdt met sneeuwkettingen om uw wielen dan vraagt dat om aangepast rijgedrag. Tijdens gebruik van sneeuwkettingen is de maximum snelheid 50 km/u. Ons advies is niet sneller dan 40 km/u te rijden wanneer u sneeuwkettingen om uw aangedreven banden heeft liggen.

Op welke banden moet ik sneeuwkettingen monteren?
Of u sneeuwkettingen dient te monteren op de voorwielen of achterwielen kan verschillen per auto. Niet alleen het merk bepaald op welke banden de sneeuwkettingen moeten worden aangebracht maar vooral het model. Zo zijn bij diverse automerken sneeuwkettingen alleen op de achterwielen toegestaan. Dit zien we vooral bij Mercedes-Benz en BMW en kan dus ook per model verschillen. Deze informatie kunt u altijd terugvinden in het instructieboekje van uw voertuig. Voor de meeste voertuigen hebben wij dit ook uitgewerkt op een speciale pagina per model. Wilt u toch een generiek antwoord op deze vraag? Dan geldt dat u in principe sneeuwkettingen op de aangedreven banden monteert. Bij een voorwielaangedreven auto monteert u ze dus alleen op de voorwielen en bij een achterwielaangedreven voertuig monteert u ze alleen op de achterwielen. Wanneer u beschikt over een 4×4, monteer dan de sneeuwketting op de voorbanden wanneer u omhoog rijdt en op uw achterbanden wanneer u een afdaling doet. Raadpleeg hierbij dus altijd uw instructieboekje. Het komt overigens zelden voor dat autofabrikanten meer dan 1 paar sneeuwkettingen voorschrijven.

Zijn winterbanden verplicht in het buitenland in de winter?
Investeren in winterbanden wordt vaak als duur gezien, maar bedenkt u wel dat als de verwisselde zomerbanden in de schuur of bij de garage zijn opgeslagen ze niet slijten. Wij adviseren om uw auto te voorzien van winterbanden in de periode van oktober tot en met Pasen. Er is door middel van onderzoek aangetoond dat winterbanden niet alleen tijdens ijzel en sneeuw meer houvast en veiligheid hebben. Maar ook tijdens wat lagere temperaturen. Bovendien zijn winterbanden verplicht in Duitsland en Oostenrijk tijdens de winterperiode.

Moet ik sneeuwkettingen huren of juist kopen?
Sneeuwkettingen kunt u het beste kopen. Dit verdiend u snel terug. Gebruik onze handige sneeuwketting zoeker om de sneeuwkettingen te zoeken die passen op uw banden / wielen. Wilt u liever sneeuwkettingen huren? Er zijn ook verschillende bedrijven die sneeuwkettingen verhuren. Sneeuwkettingen4U verhuurt geen sneeuwkettingen.

Als u sneeuwkettingen huurt of koopt let er dan op dat ze compleet zijn en of de sneeuwkettingen de juiste maat voor uw auto hebben en dat het gebruik van sneeuwkettingen is toestaan door de fabrikant van uw auto. Wanneer de fabrikant het gebruik van sneeuwkettingen niet toestaat dan is het meestal wel toegestaan om loopvlak sneeuwkettingen te gebruiken.

Waar zijn sneeuwkettingen toegestaan, verplicht of verboden?
Hieronder treft u de regelgeving met betrekking tot het gebruik en het hebben van sneeuwkettingen in Europa (Nederland, Belgie, Duitsland, Oostenrijk, Zwisterland, Italië, Frankrijk, Tsjechië, Denemarken, Noorwegen en Zweden).

Nederland
In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen verboden. Winterbanden zijn het gehele jaar toegestaan, maar wij bevelen aan deze niet in de zomer te gebruiken!

België
In België zijn sneeuwkettingen toegestaan als ze noodzakelijk zijn, en geen schade toebrengen aan het wegdek.

Duitsland
Verkeersbord voor sneeuwkettingenplichtSinds 29 November 2010 heeft de Duitse regering het gebruik van zomer banden tijdens winterse omstandigheden verboden. Deze winterse omstandigheden worden veroorzaakt door bijvoorbeeld aanvriezende of bevroren regen, sneeuwval, sneeuwstormen, hagel, aanvriezende mist. Deze omstandigheden kunnen zich ook al voordoen bij temperaturen boven het vriespunt.

In Duitsland is vastgesteld welke banden gelden als winterbanden. Alle banden die speciaal zijn ontwikkeld om te rijden in winterse omstandigheden. Deze banden hebben op sneeuw veel betere rijeigenschappen dan zomerbanden. Alle banden met een sneeuwvlokje, ‘’M+S’’, ‘’all-weather’’ of voor het hele jaar zijn gemarkeerd voldoen volgens de Duitse wet aan de winterbanden eisen.

In Duitsland zijn sneeuwkettingen verplicht wanneer dit is aangegeven door een blauw verkeersbord waarop in het wit een autoband met sneeuwketting is afgebeeld (verkeersbord 268). Vanaf dit bord mag u alleen verder rijden met sneeuwkettingen. Als je zonder sneeuwkettingen op een besneeuwde weg rijdt, riskeert u een waarschuwingsboete van 20 euro. Als u er een aan de kant van de weg ziet, moet u als bestuurder van een motorvoertuig sneeuwkettingen omdoen. Dit geldt zelfs als de weg sneeuw- en ijsvrij is. Volgens het Algemeen Reglement Verkeersregels (VwV-StVO) mag het bord 268 echter alleen worden gebruikt als de verkeers- en weerssituatie het gebruik van sneeuwkettingen daadwerkelijk vereist. Deze sneeuwkettingplicht is ook van toepassing op voertuigen met vierwielaandrijving. Nogmaals : sneeuwkettingen zijn geen vervanging voor winterbanden! Als er een rode streep door dit zelfde verkeersbord staat geeft dit aan dat de sneeuwkettingen weer gedemonteerd moeten worden. De maximum snelheid met sneeuwkettingen in Duitsland is 50 km/u.

Oostenrijk
In Oostenrijk geeft een rond blauw verkeersbord met daarop de afbeelding van een autoband met sneeuwketting aan dat sneeuwkettingen verplicht zijn. De kans bestaat dat er met een onderschrift aan wordt gegeven voor welke voertuigen de bepaling geldt. Hetzelfde verkeersbord met daarop een rode streep verplicht u de sneeuwkettingen te demonteren. In de Albergtunnel is het gebruik van sneeuwkettingen verboden.

Zwitserland
In Zwitserland zijn sneeuwkettingen in de periode van 1 November tot en met 30 April op bepaalde wegen verplicht. Let op: Dit is afhankelijk van de toestand van de weg! Als sneeuwkettingen verplicht zijn dan wordt dit door middel van een verkeersbord aangegeven. Het gebruik van banden met spijkers is verboden op autowegen, op landwegen is dit wel toegestaan. De maximum snelheid met winterbanden is 80 km/u, het is verplicht om dit door middel van een ’80’sticker op de achterkant van de auto aan te geven. In Graubünden mogen 4×4 voertuigen op bepaalde wegen zonder sneeuwkettingen rijden.

Frankrijk
In Frankrijk mogen sneeuwkettingen alleen gebruikt worden op besneeuwde wegen. Op sommige bergwegen zijn sneeuwkettingen verplicht. Is dit van toepassing dan wordt dit aangegeven door een rechthoekig bord met een witte afbeelding van een autoband met sneeuwketting. De Maximale snelheid tijdens gebruik van winterbanden is 90 km/u.

Italië
In Italië wordt er op sommige besneeuwde bergwegen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Als dit van toepassing is dan wordt dat aangegeven door een rechthoekig verkeersbord met daarop ‘Transito con catene’. Als er op dit bord ook ‘o pneumatici da neve’ staat kunt u deze weg afleggen met alleen winterbanden. In het Aostadal is het verplicht om in de periode 15 oktober tot 15 april altijd sneewkettingen bij u te hebben.

Tsjechië
In Tsjechië zijn sneeuwkettingen alleen toegestaan als het wegdek bedekt is met sneeuw.

Denemarken
In Denemarken zijn sneeuwkettingen alleen toegestaan tijdens winterse omstandigheden.

Noorwegen
Wanneer de winterse omstandigheden het gebruik van sneeuwkettingen vereisen moet het voertuig uitgerust zijn met winterbanden en/of winterbanden of spijkerbanden. Zonder winteruitrusting wordt u bij een aanrijding aansprakelijk gesteld voor de aangerichte schade. Voor sneeuwkettingen bestaat er in Noorwegen een zogenoemde meeneemplicht. U dient dus altijd sneeuwkettingen mee te hebben. Voor de noordelijke provincies Nordland, Troms en Finmark geldt die verplichting van 15 oktober tot 1 mei. In de rest van Noorwegen is deze periode van 1 november tot de maandag na Pasen.

Zweden
Wanneer de winterse omstandigheden het gebruik van sneeuwkettingen vereisen moet het voertuig uitgerust zijn met winterbanden en/of winterbanden of spijkerbanden. Zonder winteruitrusting wordt u bij een aanrijding aansprakelijk gesteld voor de aangerichte schade. In de periode van 1 december tot 1 april is het gebruik van winterbanden in Zweden verplicht bij winterse omstandigheden.

Aan welke keurmerken / norm dienen sneeuwkettingen te voldoen?
Sinds 30 november 2020 geldt er in heel Europe één norm waar sneeuwkettingen voor personenwagens aan moeten voldoen : EN 16662-1:2020. Deze norm vervangt alle eerdere keurmerken en normen zoals de Ö-Norm V5117, de Franse B26 norm en Duitse TüV-norm voor sneeuwkettingen. Echter, tot op heden heeft Oostenrijk de Europese EN 16662-1:2020 norm niet geïmplementeerd, in Oostenrijk blijft de Ö-Norm V5117 van toepassing, ondanks dat dit in strijd is met Europese regelgeving. Wij adviseren u daarom om alleen metalen sneeuwkettingen te gebruiken die zowel de Ö-Norm V5117 als de EN 16662-1:2020 norm hebben. Dit geldt voor de meeste producten in ons assortiment.

Wat is nog meer handig mee te nemen op reis tijdens de winter?

In de meeste landen is het verplicht een veiligheidshesje en een gevarendriehoek mee te nemen in de auto. Ook is een verbanddoos vaak verplicht. Dit zijn noodzakelijke artikelen die het reizen een stuk veiliger maken. De artikelen die je mee moet nemen zijn afhankelijk per land. Let daar dus goed op. Welke landen kom je door op reis naar jouw eindbestemming? In Frankrijk was het bijvoorbeeld ook verplicht een alcoholtester mee te nemen, deze verplichting is in 2020 komen te vervallen. In veel landen heb je ook een vignet nodig om gebruik te maken van sommige (tol)wegen. Zie het als een tijdelijke wegenbelasting voor toeristen. In landen zoals Duitsland en Frankrijk dien je in het bezit te zijn van een milieusticker.

Geldt er een sneeuwkettingenplicht voor vrachtwagens en bussen?

In Europa is het voor de meeste landen verplicht sneeuwkettingen mee te voeren. Soms ook wanneer er geen winterse omstandigheden zijn. Bovendien dienen de sneeuwkettingen gecertificeerd te zijn met de Oostenrijkse Ö-Norm V5119. Voor de sneeuwkettingen voor vrachtwagens en de sneeuwkettingen voor bussen op Sneeuwkettingen4u geldt dat deze allemaal voldoen aan deze V5119 normering. In de onderstaande afbeelding kunt u direct zien welke sneeuwkettingenplicht geldt voor welke landen voor bussen en vrachtwagens. Deze regels zijn van toepassing voor alle voertuigen boven de 3500 kg.

Overzicht sneeuwkettingenplicht en regels voor zware voertuigen zoals vrachtwagens en touringcars

Overzicht sneeuwkettingenplicht en regels voor zware voertuigen zoals vrachtwagens en touringcars