Sneeuwkettingen Verplicht?

Zijn sneeuwkettingen en winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn in de meeste Alpenlanden en Scandinavische landen verplicht als de omstandigheden daartoe aanleiding geven (bij sneeuw, ijs, ijzel, gladheid). Bij het niet gebruiken van winterbanden kunt u een boete krijgen of (gedeeltelijk) (mede)aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. Uw verzekering kan in dat geval besluiten niet of minder te vergoeden.

sneeuwkettingen zijn bijna nooit verplicht om aan boord te hebben. Wel kunnen sneeuwkettingen verplicht zijn om bepaalde door borden gemarkeerde wegen te mogen berijden of in winterse situaties. Kortom: Het is wél verstandig ze altijd bij je te hebben.

We zetten de regels voor de belangrijkste wintersport-landen even op een rij:

  • Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Er staan boetes op het niet gebruiken van winterbanden, daarnaast kunt u aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. De kans bestaat dat uw verzekering niet- of minder uitbetaald omdat u niet de juiste voorbereidingen heeft getroffen.

sneeuwkettingen zijn verplicht na een blauw bord met een sneeuwketting erop. De kettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. De maximum snelheid met sneeuwkettingen is 50 kilometer per uur. Na een blauw bord met een sneeuwketting erop met een diagonale rode streep mogen de kettingen weer verwijderd worden.

  • Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Er staan boetes op het niet gebruiken van winterbanden, daarnaast kunt u aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. De kans bestaat dat uw verzekering niet- of minder uitbetaald omdat u niet de juiste voorbereidingen heeft getroffen.

In Frankrijk mogen sneeuwkettingen alléén worden gebruikt op besneeuwde wegen. Ook moeten ze zoals altijd op de aangedreven wielen worden gemonteerd. Het gebruik van sneeuwkettingen wordt geadviseerd door middel van driehoekige blauwe borden met een band incl. sneeuwketting erop. Op sommige bergpassen is het gebruik verplicht. De maximum snelheid met sneeuwkettingen is 90 kilometer per uur.

  • Italië

In Italië zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Er staan boetes op het niet gebruiken van winterbanden, daarnaast kunt u aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. De kans bestaat dat uw verzekering niet- of minder uitbetaald omdat u niet de juiste voorbereidingen heeft getroffen.

In Italië is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht op sommige bergpassen. Daarnaast geldt in het Aosta-dal de bepaling dat het verplicht is sneeuwkettingen aan boord te hebben van 15 oktober t/m 15 april. Wanneer de kettingen verplicht zijn wordt aangegeven door een rechthoekig bord met de tekst ‘Transito con catene’. Als deze tekst is aangevuld met ‘o pneumatici da neve’ is het ook voldoende alleen winterbanden te gebruiken. Soms staat er de toevoeging ‘da km XX’ waarbij XX aangeeft vanaf welk punt de bepaling geldt.

  • Noorwegen

In Noorwegen zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Er staan boetes tot €5000,- op het niet gebruiken van winterbanden, daarnaast kunt u aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. De kans bestaat dat uw verzekering niet- of minder uitbetaald omdat u niet de juiste voorbereidingen heeft getroffen.

In Noorwegen moeten auto’s wanneer nodig verplicht toegerust zijn op winterse omstandigheden (dus winterbanden/spijkerbanden en sneeuwkettingen). Als u betrokken raakt bij een ongeluk bent u automatisch schuldig als u niet de nodige maatregelen heeft getroffen.  Neem daarom altijd sneeuwkettingen mee (zelfs in het late voorjaar of vroege najaar)!

  • Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Er staan boetes tot €5000,- op het niet gebruiken van winterbanden, daarnaast kunt u aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. De kans bestaat dat uw verzekering niet- of minder uitbetaald omdat u niet de juiste voorbereidingen heeft getroffen.

In Oostenrijk markeert een rond blauw bord met een band met sneeuwketting dat u verplicht sneeuwkettingen moet monteren. Datzelfde bord met een rode streep erdoor geeft aan dat u de kettingen weer mag verwijderen. Het gebruik van sneeuwkettingen in lange tunnels  (zoals de Arlbergtunnel) is niet toegestaan.

  • Tsjechïe

sneeuwkettingen zijn in Tsjechië alleen toegestaan als de weg met sneeuw is bedekt.

  • Zweden

In Zweden zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Er staan boetes tot €5000,- op het niet gebruiken van winterbanden, daarnaast kunt u aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. De kans bestaat dat uw verzekering niet- of minder uitbetaald omdat u niet de juiste voorbereidingen heeft getroffen.

In Zweden moeten auto’s wanneer nodig verplicht toegerust zijn op winterse omstandigheden (dus winterbanden/spijkerbanden en sneeuwkettingen). Als u betrokken raakt bij een ongeluk bent u automatisch schuldig als u niet de nodige maatregelen heeft getroffen.  Neem daarom altijd sneeuwkettingen mee (zelfs in het late voorjaar of vroege najaar)!

  • Zwitserland

In Zwitserland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Er staan boetes tot €5000,- op het niet gebruiken van winterbanden, daarnaast kunt u aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. De kans bestaat dat uw verzekering niet- of minder uitbetaald omdat u niet de juiste voorbereidingen heeft getroffen.

In Zwitserland worden wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn (als de toestand van de weg dit vereist) aangegeven met een bord.

U kunt hier een handige PDF dowloaden met het overzicht.